Tallinn ja Harjumaa 91,5    Läänemaa 92,2    Kesk-Eesti 91,7    Saaremaa 91,5    Pärnumaa 99,0    Lõuna-Eesti 91,2   Tartu linn 88,5                    
title_gallery
Klaara ja Veera suveretseptid
22.08.2011
KLAARA JA VEERA SUVERETSEPTID 2011

1. Nõgesesupp

Nõgeselehti nii palju kui endale paras tundub
Peenemat odratangu 0,5 klaasi
Soolakurk 1 keskmine
Päris võid 2 spl
Porgand 1 suurem
Kartul 2 keskmist
Mugulsibul 1 väike
Soola, pipart
Hapukoor
Keedetud muna 2 tk

Korja vahetult enne supikeetmist mehine kimp noori nõgeseid. Puhasta varred lehtedest, uha lehed sõelas kerge soolveega üle ja jäta nõrguma. Nüüd võta pool klaasi peenemat odratangu ja pese see hoolikalt külma veega läbi. Pane tangud külma veega keema ja vajadusel võta vahukulbiga veepinnale kogunev vaht ära.

Haki sibul peeneks, sulata pannil või ja pruunista sibul. Seejärel lisa ribadeks lõigatud porgand ja soolakurk. Kui porgandiribad on poolpehmed, lisa ka nõrutatud nõgeselehed. Kuumuta segu kuni porgand on kenasti läbi küpsenud.

Kui tangud on poolpehmeks keenud, lisa tükeldatud kartul. Kui kartul juba valmimisemärke näitab, lisa pannisegu, maitsesta supp soola ja musta pipraga ning keeda, kuni kartul noa all mõnusalt mureneb. Keemise lõpul võid vürtsiks lisada ka paar piparmündilehte.

Serveeri külma rammusa hapukoore, hakitud keedetud muna ja näpuotsatäie hakitud rohelise sibulaga.

2. Ahjusibulad

Kõvad mugulsibulad vastavalt sööjate arvule
Päris võid ½ tl iga sibula kohta
Soola, pipart
Kartul 2-3 keskmist iga sööja kohta
Värske till
Hapukoor


Kui soovid mahedamat maitset, vali punased sibulad ja koori sibulad nii, et juureosa jääks sibula kihte kinni hoidma, tipp lõika madalamaks. Pane sibulad võiga määritud madalasse ahjuvormi ja pista paariks tunniks 150-180 kraadini kuumutatud ahju. Kontrolli vahepeal olukorda - kui sibulad on poolpehmed, pane igale sibulale ½ tl võid, näpuotsaga soola-pipart pähe ja jäta ahju lõpuni küpsema.

Keeda kartulid vähese soolaga maitsestatud vees ja lisa peale kartulite kurnamist keedupotti hakitud värske till. Raputa potitäis mõnuga läbi ja jäta kartulid ilma kaaneta potti, puhta köögirätiku alla 10 minutiks auru välja laskma.

Serveeri ahjusibulad kartulite, hapukoore ja paari tillioksaga.

3. Rabarberi-kabatshoki salat

Rabarberit ja kabatshokki võrdses koguses
Õli
Mugulsibulat (1kg rabarberi kohta 2 kl tükeldatult)
Suhkrut ja soola maitsestamiseks
(Muna)
Sibula asemel hoopis sidrunit või apelsini


Tükelda ühepalju nii rabarberit kui kabatshokki, no näiteks kilo jagu mõlemat. Nüüd hauta kõik see kraam praeahjus õliga parajalt pehmeks. Selle koguse jaoks on paras võtta 2 klaasitäit mugulsibulat, mille pead klaasiga mõõtmise tarbeks, muidugi, ka ära tükeldama. Just nii mõnusa suurusega, nagu ikka ise-endale meeldib. Sibul hauta pannil samuti õli sees ilusaks helekollaseks, et jääks veidi krõmpsuv maitse. Ja seejärel sega kõik see kenasti kokku, maitsest veidikese soola ja suhkruga ning söömisvalmis see soe salat ongi. Eriti mõnus saab, kui lisad sinna veel ka keedetud muna. Tükeldatult, muidugi.

Kui sulle meeldiks aga hoopiski talvel end selle salatiga rõõmustada, siis keeda seda segu veel potis nii umbes 30 minutit ja ja sule siis purki õhukindlalt. Sobib ka jõuluprae kõrvale kindlasti.

Kui sa aga suuremat sorti sibulasõber pole ja magusam rohkem meele järele on, siis võid sibula hoopiski sidruni või apelsiniga

4.Pannkoogid spinati ja porgandiga

Toored porgandid 2-3 suuremat
Spinatilehed 100-150g
Mugulsibul 1 keskmine
Tšillipipra kaun 1 väike (või vastavalt maitsele)
Apteegitillii seemned 1 tl
Jahvatatud koriander näpuotsatäis
Sool maitse järgi
Nisujahu (sõelutud) 150g
Manna 75g
Küpsetuspulber 1 tl
Vesi 300-350g (tunde järgi)
Oliiviõli küpsetamiseks
 
Puhasta porgandid ära ja riivi mõnusalt peeneks. Pese spinatilehed, pese õrnalt voolava vee all ja nõruta kuivemaks, haki need ka peeneks. Seejärel haki ka mugulsibul ja tšillikaun hästi väikesteks tükkideks. Sega kausis porgand, spinat, sibul, tšillipipar, apteegitill ja koriander ning maitsesta segu soolaga. Nüüd sega jahu, manna ja küpsetuspulber omavahel ja lisa porgandi-spinati segule. Nüüd lisa vesi ja sega puulusikaga kuni saad hea tihke taigna.
 
Kuumuta pannil õli ja küpseta ülepannikoogid kahelt poolt mõnusalt kuldpruuniks. Serveeri kuumalt ja soovi korral lisa juurde head rammusat kodumaist hapukoort või lahjema versioonina maitsestamata jogurtit. Värske kurgi viilud annavad maheda nüansi juurde.
  
5.Alkoholivaba mojito

Värskeid piparmündilehti 1/3 klaasi
Laimi 5-6 sektorit
Demerara või fariinisuhkrut 2-3 spl
Gaseeritud vett 8cl
Purustatud jääd
 
Pane klaasi põhja laimitükid, piparmündilehed ja suhkur ning uhmerda need korralikult läbi. Täida klaas purustatud jääga ja vala gaseeritud vesi peale. Nüüd võta pika varrega lusikas ja sega jook suunaga alt üles õrnalt läbi. Proovi sama joogi magusamat varianti, asendades pool gaseeritud vee kogusest õunamahlaga.
                                                                               
6.Selleri-kartuli ahjuvorm

Värskeid kartuleid 6 keskmist
Juursellerit 300g
10% rõõska koort 2dl
Võid (vormi põhja määrimiseks)
Soola
Musta pipart
 
Koori kartulid ja juurseller ära ning lõika õhukesteks viiludeks. Pane väiksema ahjuvormi põhja küpsetuspaber ja määri see võiga. Lao selleri ja kartuli viilud kihiti vormi, kihtide vahele puista soola ja pipart. Vala peale 1 dl rõõska koort ja küpseta ahjus 180-200 kraadi juures u. pool tundi. Nüüd võta vorm ahjust välja ja vajuta see kergelt allapoole. Vala peale ülejäänud 1dl rõõska koort ja pane uuesti u. veerandtunniks ahju.
 
Parima maitse saavutab vorm järgmisel päeval. Enne serveerimist lõika viiludeks ja lase tulikuumal pannil kiiresti soojaks. Juurde sobib pakkuda näiteks maksakotlette või lihtsalt vürtsikamaid koduseid pihve.

7. Pastinaagisupp

Pastinaaki 600g
Mugulsibulat 2 suuremat
Võid 2sl
Suitsupeekonit 100g
Köögiviljapuljongit 1,2l
Õunamahla 200ml
Rõõska koort 200ml
Soola
Musta pipart
Tšillipipart (soovi korral)
Peterselli serveerimiseks
 
Haki sibul ja pastinaak peeneks, lõika peekon ribadeks. Sulata poti põhjas või, kuumuta sibul klaasjaks ja lisa tükeldatud pastinaak. Hauta mõni minut kaane all ja vala juurde õunamahl. Hauta veel natuke. Seejärel lisa köögiviljapuljong ja maitsesta soola ja pipraga. Vürtsikama supi saamiseks lisa noaotsaga tšillipulbrit. Keeda kuni pastinaagitükid on pehmed. Nüüd võta saumikser ja püreeri segu. Lisa rõõsk koor ja lase supp uuesti keema tõusta. Pruunista pannil peekoniribad ja kasuta need koos värskete petersellilehtedega supi serveerimisel. Röstleib maitseb kõrvale eriti hea.



8. Mädarõigas mitmel moel (29.07.2011)

Mädarõigast
Suhkrut
Soola

2-3 % laua-äädikat
Peeti
Hapukoort
Majoneesi
Vahukoort

Seekord käib kokkusegamine täitsa maitse järgi, nii et kogused on just niisugused kui ise soovid. Ütleme nii, et 100 g riivitud mädarõika kohta noh nii 1-2 tl suhkrut, 1-2 dl äädikat...aga see on ka maitseasi.
Riivi mädarõikajuurikas (ja see on ebamugav töö, varu kannatust). Lisa maitse järgi soola ja suhkrut. Ja nüüd segagi sinna hulka äädikat – see on kõige tuttavam viis hea terava lisandi saamiseks igasuguse toidu juurde. Äädika asemel võid mädarõigast kokku segada aga ka nii hapukoorega kui ka majoneesiga. Eraldi ja koos ka. Ja ka äädika ja hapukoore kokku segada. Väga põneva variandi saad kui segad soola ja suhkruga maitsestatud mädarõika kokku riivitud punapeediga ja eriti hõrgu siis, kui vahukoorega. Õrnalt! Segamisvariante kuipalju!


9. Basiilikupesto

Värsked basiilikulehed   100g
Küüslauk     1küüs (või soovi korral rohkem)
Röstitud india pähklid   50g
Värske sidruni mahla    maitse järgi
Külmpressitud oliiviõli    1-1,5dl
Riivitud parmesani juustu   4 sl
Meresoola

Peenesta basiilikulehed, küüslauk ja röstitud india pähklid köögikombainis. Veel parem, kui teed seda peenestamise tööd uhmerdades (niimoodi toimub ka traditsioonilise pesto valmistamine). Lisa aeglaselt segades 2/3 oliiviõli kogusest ja riivitud parmesani juust. Vajadusel lisa ka ülejäänud õli. Parmesan ise on juba piisavalt soolane, aga soovi korral maitsesta pesto soola ja vähese sidrunimahlaga. Pane pesto õhukindlasse purki või karpi, külmkapis säilib see kinnises nõus u. nädalajagu. Tavaliselt jääb säilivusaeg tänu sööjatele küll  tunduvalt lühemaks...

10. Apteegitillipüree 

Tükk võid    maitse ja soovi järgi
Oliiviõli   2 sl
Apteegitilli mugulad    2 keskmist
Viilutatud küüslauk  2 küünt
Kuiva valget veini   1 dl
Vett    1 dl

Soola

Aptegitilli küljest võta ära võrsed, tükelda mugulad. Või ja oliiviõli sulata potipõhjas ära, sinna sisse pane tükeldatud apteegitill ja õhukesteks viiludeks lõigatud küüslauk. Kuumuta u 10 minutit, kuni apteegitill on poolpehme ja pisut pruunistunud. Vala juurde vein ja vesi, pane potile kaas peale ja hauta veel veerand tundi kuni apteegitill on täiesti pehme. Nüüd tõsta pott tulelt ära ja tee sellest hautisest saumikseri abiga mõnus püre. Maitsesta ainult soolaga, sest segul on omapärane vürtsikas maitse niikuinii. Nüüd haki algul eemaldatud apteegitillivõrsed peeneks ja lisa valmispüreele.

Sobib väga hästi lambaprae või ahjukala juurde. Head isu!

11. Röstitud kõrvitsaseemne-küüslaugu-peterselli maitsevõi


päris võid                    1 pakk
peterselli                     peotäis ehk 50 g
küüslauku                    3 küünt ehk 30 g
kõrvitsaseemneid       3 spl ehk 75 g
brändi                          1 spl
soola, pipart


Rösti kõrvitsaseemned ja uhmerda need korralikult peeneks, kasvõi kohviveskis.
Või võta ikka juba varem külmast välja sulama, toasooja kätte.
Haki petersell ja küüslauk hästi peeneks. Sega see pehmenenud võiga kokku ja vahusta. Maitsesta soola ja pipraga ning sega sinna hulka ka spl brändit.
Keeruta kõik kenasti kokku ja siis veereta parajad jupid valmis ning paki toidukilesse.
Nüüd pole muud, kui pallikesed külmkappi ja 24 tunni pärast on nad parajad tarvitamiseks igasuguse roa, aga eriti just liha juurde ja peale.


 

 

Pilt

Kuula Elmarit, sest siit tuleb kõige mõnusamaid eestikeelseid laule!

Tambet Ind ja
Kristiina Kraus

LOTOKARUSSELL

Top 3
1 Esimene armastus Ivo Linna
2 Kiä külv orgo orasõ Zetod
3 Saame kokku Ivo Linna