Kultussaate «Horoskoop» laulud on uues kuues

Eestimuusika.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albumi «Horoskoobi tuules» solistid (vasakult): Karl Madis, Marianne Leibur, Martin Trudnikov, Voldemar Kuslap, Peter Põder, Birgit Sarrap ja Marek Sadam.
Albumi «Horoskoobi tuules» solistid (vasakult): Karl Madis, Marianne Leibur, Martin Trudnikov, Voldemar Kuslap, Peter Põder, Birgit Sarrap ja Marek Sadam. Foto: Liina Notta

Palavalt armastatud «Horoskoobi» lauludest on ilmunud kogumik «Horoskoobi tuules». Laulud on saanud maitseka värskenduse, ometi on säilinud iga pala tuntav harmoonia ja väärikus. 

Legendaarseid palasid esitab Horoskoobi-nimeline ansambel, kelle peasolistid on noored Martin Trudnikov ja Peter Põder. Lisaks on külalissolistideks Karl Madis, Voldemar Kuslap, Marianne Leibur, Marek Sadam ja Birgit Sarrap.

Raadio Elmar hommikuprogrammi «Ärka, kaunis maa!» saatejuhid Tiiu Sommer ja Lauri Hermann tegid intervjuu Karl Madise, Voldemar Kuslapi, Martin Trudnikovi ja Peter Põdraga.

Peter ja Martin, teid ei olnud Horoskoobi ajal isegi olemas. Miks see muusika teid kõnetab? Miks tuleb Horoskoop nüüd viiskümmend aastat hiljem uuesti tagasi?

Martin Trudnikov: See on nii ajatu muusika. Meid kõnetab meloodia ja harmoonia, mis nendes lugudes on. See on kandnud neid lugusid läbi kõikide aastate. Meid kõnetab see, et need lood on püsima jäänud. Tänu sellele, meie, kahekümnendates mehed, saame nüüd seda bändi teha ja neid lugusid uuesti laulda.

Peter Põder: Jah, ma arvan, et Martinil on õigus. Muusikat tuleb tänapäeval nii palju peale. Kui võtta need lood, mis on aegumatud ja teha neid uuesti, tutvustada uuesti – see ongi meie projekti eesmärk.

Karl Madis: Aga kas sa tead, Peter, miks see on aegumatu? Esimene põhjus on see, et teie soojendate need lood jälle üles. Kui te seda ette ei võetaks, siis need lood ei oleks aegumatud. Need lood oleksid juba ununenud. Aga näed, noored võtavad üles ja hakkavad uuesti tegema, sellepärast ta muutub aegumatuks.

Karl, Sina selles kultuuriruumis kasvanuna, need lood on aastakümneid saatnud inimesi. Kuidas see puudutanud, liigutanud on?

Karl Madis: Sel ajal oli ju vaid üks kanal. Naabrid tulid kokku ja vaadati koos. Eriti veel Horoskoopi. Teiselt poolt oli see justkui Nõukogude kultuuriruumi tungiv välismaa. Kõik vaatasid, et nagu õrn tuuleõhk tuli. See oli nagu uus hingamine ja pakkus inimestele palju.

Martin ja Peter, mida teie olete avastanud «Horoskoobiga» seoses, mis olid kõige säravamad lood, kes olid kõige säravamad artistid?  

Martin Trudnikov: Huvitavamad avastused on ilmselt need lood, mis ei ole nii kuulsad nagu «Korraks vaid» või «Lõppenud on päevad». Seal oli hästi palju ilusaid lugusid, mida kogu repertuaari läbi kammides välja tuli. Näiteks avastasime enda jaoks loo «Oled mu maailm».

Peter Põder: Martin oli see, kes selle ideega minu poole tuli. Ta on olnud sellest muusikast juba varem vaimustunud ja jagab seda rohkem kui mina. Ka mina tooksin välja loo «Oled mu maailm». Õnneks mina saan seda lugu ise laulda. Jaak Joala laulis «Hoidkem neid päevi», ka seda lugu ma varem ei teadnud, see on samuti väga kaunis laul.

Kas need laulud on originaali teadjatele ära tuntavad?

Martin Trudnikov: Jah, kindlasti. Harmooniline ja meloodiline plaan on äratuntav. Me oleme küll ühtteist muutnud, kuid samas on ka väga originaalilähedasi lugusid. On kena, nostalgiline. Samas, värskes kuues. Lisaks uuele ansamblile, on meie uuel plaadil ka viis külalissolisti. Nendeks on Karl Madis, Voldemar Kuslap, Marianne Leibur, Marek Sadam ja Birgit Sarrap.

Voldemar Kuslap, kuidas toimis «Horoskoop» viiskümmend aastat tagasi?

Voldemar Kuslap: «Horoskoobi» ülipopulaarne laulusari oli nagu värskendav tuuleõhk meie kergemuusikas. Selle saate vaimne isa, ma arvan, et võib õigustatult nii öelda, oli Kustas Kikerpuu. See laulusari oli väga pikka aega ülipopulaarne. Seda tõendas ka hiljuti tartlase Aivar Juuse organiseeritud kontsert Vanemuise kontsertsaalis. See kontsert võeti väga soojalt vastu ja osalesime peaaegu kõik veel tegevad tolleaegsed «Horoskoobi» lauljad. See oli väga tähenduslik laulusari meie kergemuusikas.

Millised lood on kõige meeldejäävamad pärlid «Horoskoobi» lauludest?

Voldemar Kuslap: Kõigepealt, suur respekt Martinile, et noore mehena võttis mõtteks «Horoskoobi» lauludest plaat teha. Need laulud olid tolleaegsete laulude kullafondist, isiklikult tänaseni on minu repertuaaris sellised lood nagu Bill Martini «Õnnesoovid», Harry Tarvo «Meeletu rüütel», vahetevahel ka Hans Blumi «Kõnnin taas koduteel». Lisaks veel Gennadi Tanieli «Tihti seda küll ei juhtu». Näiteks tartlaste kontserdil, millest ennist juttu oli, kõikide esitatud laulud võeti ka erakordselt soojalt vastu, enamik saalis olijaid laulis vapralt ja suure innustusega kaasa! See tõestas veelkord, et need laulud on tänaseni rahval väga hinges.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles