Elmari muusikauudised

Liana Zeigo
, Raadio Elmar muusikatoimetaja
Copy
Vaiko Eplik
Vaiko Eplik Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Toome teieni raadio Elmar 16. nädala muusikauudised. Sobe avaldas kevadise loo «Tiivad», Silver Sepp ja MandoTrio kutsuvad üles austama raierahu, maailmakuulus Laura Pergolizzi esineb suvel Haapsalus, mais ilmub Vaiko Epliku album «Sireleis».

Sobe avaldas uue kevadise singli «Tiivad»

Sobe eelmise singli «Kuldne kuu» avaldamisest on märkamatult möödunud mõned aastaajad, sealjuures talvgi.

Vargsi on kevad jälle õuele ilmumas. Taevas on sinisem ja päikesepaistelisem ning tiivulised lendavad koju tagasi. Kergliiklusteedel lükkavad emmed-issid lapsevankreid ja -kärusid hoogsalt kevade poole, pakkudes harrastussportlastele võimalusi slaalomiks. Maanteedel rõõmustavad häälekalt kevade saabumise üle talveunest ärganud läikivad tsiklid.

Tärkavast loodusest ja uuest algusest on inspiratsiooni kogunud ka Sobe uus singel «Tiivad», mis värskete kevadtuulte toel aitab loota, unistada ja oma sihtide suunas lennelda.

Värskes laulus teevad solistidena häält Kaidi Soosaar ning Kristi Henno, taustavokaaliga toetab Andre Hein, kes on ühtlasi ka teksti autor. Muusika on sündinud Andre Heina ja Meelis Leisi koostöös.

Varasemalt on Sobel ilmunud kolm täispikka albumit: 2002 «Love Pioneers», 2007 «Tabatud hetk», 2010 «2010», ning üksjagu singleid, neist viimane «Kuldne kuu» augustis 2018.


Silver Sepp ja MandoTrio kutsuvad üles austama raierahu

Silver Sepa ja MandoTrio singel Kristiina Ehini sõnadele «Nõuan linnurahu!» kutsub üles austama metsades algavat raierahu.

Riigimetsas algas möödunud nädalal osaline raierahu aeg, kuid erametsades käivad raietööd edasi. Igal kevadel kuuleme uudiseid paanikas lindudest, kelle pesitsuskohad maha raiutakse ja metsaettevõtjate kasumikeskseid õigustusi sellisele tegevusele. Eesti Ornitoloogiaühingu spetsialisti Veljo Volke sõnul väheneb Eestis metsalindude arvukus kuni 59 000 linnupaari võrra aastas. Oma osa selles on kevadsuvistel raietel, mille tõttu jääb igal aastal koorumata või sureb üle 200 000 linnupoja.

Eestimaa loodust kaitsvad vabaühendused tegid keskonnaministeeriumile ühisavalduse täieliku metsarahu kehtestamiseks alates 15. aprillist kuni 15. juunini. «Tahtlik loomade ja lindude tapmine pesitsusajal on vastuolus looduskaitseseaduse §55-ga, mis keelab sellise tegevuse,» seisab ühisavalduses.

«Põrgu raiemahud, ma nõuan linnurahu!» skandeerib Silver Sepp koos MandoTrioga Kristiina Ehini sõnadele loodud laulus. Lugu kirjeldab emotsionaalselt olukorda, mis valitseb mahavõetavates metsades: «Mets vidistab ja paljuneb ja poegib, kui sinna sisse sõidab harvester. Kui palju tapetakse inimsilm ei loegi, ei ole kuuljat appikarjetel.»

Silver Sepp koos MandoTrioga kutsub inimesi üles filmima ja saatma videoid raierahu ajal tehtavatest raietest meilile info@mandotrio.ee Nendest filmilõikudest on plaanis panna kokku sellele laulule video.


Maailmakuulus Laura Pergolizzi esineb suvel Haapsalus

3. juulil astub maagilise äsja restaureeritud Haapsalu Piiskopilinnuse õuel üles Ameerika lauljatar LP ehk Laura Pergolizzi.

Eelmisel suvel Alexela kontserdimajas täismajale esinenud LP on Eestis vägagi armastatud ja oodatud artist. Sel suvel jõuab ta oma detsembris ilmunud värskeima albumi «Heart To Mouth» esitlustuuriga Haapsallu, Piiskopilinnuse õuele. Kaunis kontserdipaik, kus lõppevad vahetult enne LP kontserti restaureerimistööd, muudab elamuse kahtlemata veelgi võimsamaks.

LP on seni välja andnud viis täispikka imelist albumit. Suurema tuntuse üle kogu maailma tõi talle omakirjutatud pala pealkirjaga «Lost On You», millel on Youtube’is tänaseks ligi 250 miljonit ning Spotifys rohkem kui 500 miljonit kuulamist. Teised tema populaarsemad hitid on näiteks «Tokyo Sunrise», «Muddy Waters», «Other People».

New Yorkis itaalia-ameerika perekonda sündinud LP talent ilmnes juba varajases lapsepõlves, kuid ta häbenes oma võimsat häält ning eelistas laulda kodus, üle tolmuimeja müra. Aastatega õppis ta mängima nii kitarri, ukulelet kui ka suupilli.


Revals otsib bändi uut naisliiget

Kantri-bluesi-rocki-folgi segust muusika viljelev Revals otsib uut naisliiget.  Bändi liikmed Danel Pandre ja Jaanus Saago käisid külas Elmari saates «Õhus on armastust» ja esitlesid oma uut singlit «Tänavamuusik». Mehed teatasid, et bändis olevate lahkhelide tõttu otsitakse uut bändiliiget, sedapuhku naisterahvast.

Danel Pandre sõnul on oluline, et uus naisliige mängiks ansambli hingekeeli võimalikult hästi, et ta oleks tore inimene ja oskaks ka laulda ning plussiks tuleb seegi, kui ta mängib põnevat instrumenti.

Lauljakandidaadid saavad endast märku anda Revals Facebooki lehel.

Pihlap.uud ja Eik ühendasid jõud

Ilmunud on eestikeelse jazzhop-ansambli Pihlap.uud ja noore sõnakunstniku EiKi koostöös valminud lugu «Kitš». EiK ja Pihlap.uud asusid koos töötama pärast bändi esiksingli «Olen linn» ilmumist. Algselt kirjutas EiK ansambli laulude tarvis sõnu, ent möödunud aasta lõpuks otsustati jõud ühendada ka stuudios ning lava peal.

Bändi solist Maris Pihlap kommenteerib: «Liiga tihti on eestikeelsed laulud pelgalt turundusstrateegiate ja loominguliste kompromisside tulemus, kuna ingliskeelse muusika vallas on konkurents lihtsalt kordades suurem. Esimesena kannatab selle all tekstide kvaliteet, mis praeguses peavoolumuusikas jätab kõvasti soovida. Sellepärast oleme seadnud ansambli Pihlap.uud missiooniks teha eestikeelset muusikat südame ja rõõmuga. Mis olekski selleks parem, kui teha koostööd noorte eesti luuletajatega? Mulle tundub, et meie loominguline missioon ühtib EiKiga päris hästi, mõte ühiselt lugu teha tuli väga loomulikult.»

EiK selgitab singli olemust nii: ««Kitš» jutustab romantilisel toonil sellest, kuidas mõistusega maalitud maailm on tihtipeale hulga kaunim kui tegelikkus. Kui sageli avastame end mõttes pidamast vestluseid, mida kunagi ette ei tule? Alustasin selle teksti kirjutamist suuresti impulsist, kui mõistsin, miks ma kõiksugu kunstivorme nii palavalt armastan: need muudavad reaalseks selle ilu, mis eksisteerib vaid inimeste peades. Võin nautida meeleldi kaunist kevadpäeva või valgeid hommikuid, aga mälestus ja idealiseeritud kujutluspilt neist asjust on hulga kaunim ning kunstil on võim need mälupildid rambivalgusesse tuua.»


Mais ilmub Vaiko Epliku album «Sireleis»

Vaiko Eplik annab 15. mail välja uue albumi «Sireleis», mis lõpetab Epliku sooloalbumite reas ühe omamoodi triloogia. Nimelt on nüüdne album mõtteline jätk 2014. aastal ilmunud «Nõgestele» ja «Nelkidele».

Enamik heliplaadil «Sireleis» ilmuvad palad on kirjutatud samaaegselt triloogia kahe esimese albumi lugudega ning salvestatud vahemikus aprill 2013 – jaanuar 2019. Sestap jätkab kolmikut lõpetav album kahe varasema albumi tundetoone ja mõtteid, aga mõistagi ka helikeelt. Teisalt on «Sireleis» täiesti värske ja iseseisev muusikaalbum, mis ei korda kuidagi juba «Nõgestele» ja «Nelkidele» pressitut. Albumit saab ette tellida Vaiguviiuli e-poest.


Liina Saar avaldas sooloalbumi

Kooslustest Ajavares, Verbaarium ja MiaMee tuntud Liina Saar on valmis saanud oma esimese sooloalbumi. Plaadi «Õhtulaulud» viisid pärinevad valdavalt Liina Saare sulest ning tekstid eri luuletajatelt või tekstitegijatelt. Kokku on vastsel albumil kaheksa laulu. Kaasmuusikuteks Joel-Rasmus Remmel klaveril, Jaan Jaanson kitarril, Mihkel Mälgand kontrabassil ning Ahto Abner löökpillidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles