Elmari muusikauudised

Liana Zeigo
, Raadio Elmar muusikatoimetaja
Copy
Foto: Metsakutsu ja Inga / Promofoto

Toome teieni raadio Elmar 22. nädala muusikauudised. Metsakutsu uues laulus lööb kaasa ka Inga Tislar, Brigita Murutar ja Paul Neitsov lähevad juulis tuurile, Põhja Konn tõmbab vanale kavale joone alla öökontserdiga Viljandi lossimägedes.

Metsakutsu uues laulus lööb kaasa ka Inga Tislar

Metsakutsu avaldas peale pisikest loomepausi uue pala, mis kannab pealkirja «Ei saa taevaga läbi». Loos teeb kaasa Eesti Laul 2019 finaalis osalenud INGA. Muusika eest vastutab Metsakutsuga varemgi koostööd teinud produtsent ja muusik Meelis Meri. 

Uus lugu «Ei saa taevaga läbi» on oluline etapp Metsakutsu loometeel, sest tema ja plaadifirma Universal Music Baltics kolm aastat kestnud edukale koostööle tõmmati joon alla.  Viimati andis Metsakutsu ise, ilma plaadifirma toeta muusikat välja umbes 14 aastat tagasi.

Värske singel räägib ühiskonnas levivast vabanduste otsimise epideemiast. Metsakutsu kommenteerib: «Selle loo kirjutasin jälle endale meeldetuletuseks. Võiks, peaks, oleks, tahaks ei vii mitte kuhugi. Aitab ettekäänetest! Kui sul on mingi soov, siis võta see ette koos kogu vastutusega. Tahaks vanade klassivendadega rohkem suhelda, võiks koeraga iga päev pikema tiiru teha, oleks veits rohkem raha, läheks reisile. Ainult ise saan need asjad ette võtta ja ära teha. Toompeal piketeerimas ja teisi süüdistamas käia ei ole mõtet.»


Brigita Murutar ja Paul Neitsov lähevad juulis tuurile

Brigita ja Pauli kontserttuur kannab pealkirja «Valgust hinge» ning see on inspireeritud võrokeelsest Aapo Ilvese laulust «Valgust henge».  Tuur viib kuulajad emotsionaalselt raputavale teekonnale, kus tulevad esitamisele lood, mille kohta on artistidel rääkida lugusid nende ajaloost, sünniloost või leiuloost.

Paul Neitsov ja Brigita Murutar kohtusid 2014. aasta Eesti Laulul, kus Brigita laulis taevakaarest ja Paul mängis kitarri koosluses Wilhelm. Aastal 2016 katsetati ühiselt bändi, kuid edasi mindi siiski juba duona. Ühiselt on tehtud mitmeid tuure ja laule, esinemised on viinud tagaaedadest-taluhoovidest mõisatesse, kultuurikeskustesse ning suurtele lavadele ja siis jälle ringiga tagasi, sest muusikud nendivad, et parimad kontserdid sünnivad ikka väiksemates seltskondades.
09.07 algab tuur Vihula mõisast ning lõpeb 26. juulil Urvaste kirikus.


Põhja Konn tõmbab vanale kavale joone alla öökontserdiga Viljandi lossimägedes

7. juuni südaööl astub Viljandi lossimägedes Kaevumäel suurejoonelise öökontserdiga publiku ette rock-bänd Põhja Konn. Esitamisele tuleb 2018. aastal 15 reast koosneva duubelvinüülina üllitatud albumi «Põhja Konn» kava täies ulatuses ning sellega tõmmatakse joon alla vanale kavale, et naasta proovi- ning stuudioruumidesse ja üllitada selle aasta lõpus uus album.

Viljandi Hansapäevade öökontserdil loovad valguskunstnik Priidu Adlas ja visuaalikunstnik Alyona Movko visuaalse maailma, millest võib leida viiteid Põhja Konna mõjutanud artistidele ning elutunnetusele. Viljandi Hansapäevade kontserdil kasutatakse Kaevumäe ala kontsertpaigana täiesti uuel moel. Valguskunstnik Priidu Adlas lähtub kohaspetsiifikast, kasutades ära Viljandi konvendihoone auke ning seina taga laotuvat maastikku. Visuaalikunstnik Alyona Movko katab terve konvendihoone seina liikuvate piltidega.

Ansambli uus album, mis ilmub selle aasta lõpus, sünnib koostöös vokaalansambel Vox Clamantise ning Estonian Cello Ensemble’iga. Lisaks liituvad ettevõtmise jaoks bändiga laulja Mikk Dede ning löökpillimängija Lauri Metsvahi.

Põhja Konna öökontsert on osa Viljandi Hansapäevade programmist ning selle ajal paisatakse müüki piletid Põhja Konna järgmise albumi esitluskontserdile, mis toimub 27. detsembril Alexela Kontserdimajas.


Laura Põldvere uus singel on inspireeritud aastast 2020

Laura Põldvere avaldas uue singli «Keerleme», mis on esimene lugu lauljatari 2019. aasta lõpus ilmuvalt albumilt.

Laura lubas, et uus muusika saab olema mõnusa vibe'iga. «Uus ja tantsuline stiil, põnevad ja värsked koostööd, erinevad heliloojad nii Eestist kui ka välismaalt,» kirjeldas ta.

Uuele albumile on tulemas kolm lugu, mille on loonud Soome popmuusikamaastikul hiidlaineid lööv Sugarhouse Publishing.

Laura värske muusika on inspireeritud aastast 2020, täpselt nagu kunagine Sven Lõhmuse hitt, mis rääkis tulevikust, kuid täna on saanud reaalsuseks.

«Keerleme» muusika ja sõnad on kirjutanud Daniel Reinaru produktsiooni taga on Johannes Lõhmus.

Värske laul tähistab Laura karjääris suurt muudatust, sest 15 aastat kestnud koostöö Sven Lõhmusega saab sellega läbi.


Vaiguviiul andis välja Mikronite topeltsingli nii vinüülil kui CD'l

Plaadifirma Vaiguviiul alt ilmus hinnatud biitbändi Mikronid topeltsingel, mida saab kuulata nii CD-l kui ka kahel 7-tollisel vinüülil.

1960. aastate keskel loodi briti biitansamblite eeskujul kümneid kitarridel ja trummidel põhinevaid bände ka Eestis. Teiste seas sai 1965. aastal alguse Tallinna 42. keskkooli poiste kitarristide ansambel – Mikronid. Kuigi algul mängiti The Beatlesi, The Rolling Stonesi, The Holliesi jt palu, siis mõne aja pärast hakati vähehaaval ka oma loominguga katsetama. Mikronid tõusid laulja Heiki Johannsoni käheda hääle ning tema ja laulva trummari, Gunnar Grapsi orginaalmuusika poolest selgelt paljude omasuguste seast esile.

Helistuudiosse jõudsid Mikronid kahel korral – 1969. ja 1973. aastal – mõlemal korral salvestati ports lugusid, ehkki eri aastate palad erinevad üksteisest tuntavalt. Mõned neist on säilinud ja on nüüd digitaalselt taastatuna ja remasterdatuna pressitud kahele 7-tollisele vinüülplaadile. Teiste seast leiab sealt armastatud lood, nagu «Istun aknal» ja «Imelik masin». Selle eksklusiivse topeltsingli tiraaž on limiteeritud.
Plaati saab tellida Vaiguviiuli e-poest: www.vaiguviiul.ee.
Lisaks on plaat peatselt hästi varustatud muusikapoodides ja Apollodes üle Eesti.


Reet Linna esitles kogumikplaati

Reet Linna kirjutas oma esimesed laulutekstid ansamblile MERL, mille liige ta ka ise oli. Kokku on Reet loonud üle kolmesaja lauluteksti mitmetele Eesti ansamblitele ja artistidele.

Ahjusoojale kogumikule mahtus 65 laulu, seal leidub nii duette kui soolopalasid ning ka teiste poolt esitatud lugusid, millele Reet on loonud sõnad. 

Reet Linna teatas sedagi, et tema kogumiku ilumumine innustas korraldama ka kontserte. Nii toimuvad septembrikuu lõpus Tallinnas, Tartus ja Pärnus kontserdid, kus kõlavad Reeda laulud, kuid tema sooviks oli et neid lugusid esitaksid seal noored solistid. Nõnda astuvadki lavalaudadele Karl-Erik Taukar, Genka, Birgit, Noorkuu, Robert Linna, Kaire Vilgats ja Dagmar Oja, ansamblit juhib René Puura ning esineb ka Karl Madis.


Ilmus Rasmus Rändvee esimene eestikeelne singel «Kas süda veel lööb?» 

Rasmus käis Elmari hommikuprogrammis külas oma tegemistest rääkimas. Muusik jutustas, kuidas ta käesoleva loomingulise lahenduseni jõudis. «Käisin siin ja seal. Olin Nuustakul ja Londonis ning tee peale jäi ka Helsingi. Käisin proovimas erinevate lauljukirjutajatega, et näha, kellega hästi klapib. Helsingist leidsin kaks väga andekat kirjutajat, kellega oli aega ka sõbraks saada. Rääkisime läbi, mis meile meeldib ja nii hakkas otsast see lugu sündima,» lisas Rändvee.

Muusiku sõnul võttis värske singli kirjutamine aega kaks päeva ja esialgu oli see loodud inglisekeelsena. «Maian Kärmas kirjutas sellele hiljem nii head eestikeelsed sõnad, et mõtlesin, et kui kunagi on aeg teha kannapööret eestikeelse muusika kasuks, siis nüüd on just ideaalne aeg,» avaldas laulja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles