«See laul tõstab mind õhku, nii et mul tuleb kananahk ihule» ehk pilk Reimo Sagori muusikamaailma

Raadio Elmar
Copy
Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Näitleja Reimo Sagor käis külas saates «Kuula mu laule» ja tutvustas raadio Elmar kuulajatele Eesti päritoluga lemmikmuusikat. Saatejuht oli Tambet Ind.

Reimo Sagor on tänavu kuulutatud Eesti parimaks filminäitlejaks. Lisaks mitmetele mainekatele filmidele ja teleprojektidele, töötab mees juba viiendat hooaega teater Vanemuine draamanäitlejate koosseisus. 

«Hetkel on mul teatritööst väike puhkus ja ma proovin Eesti suvest võtta viimast. Teatud projektid, seriaali- ning filmivõtted on küll aegajalt toimumas, kuid ma võtan seda ikkagi kui puhkust ja naudin teistsorti töö tegemist,» rääkis Sagor.

Mehe näitlejatööni jõudmine oli tema enda sõnul üsna juhuslik. «Mul polnud noorena õrna aimugi, et ma tahan näitlejaks saada, ma ei teadnud isegi, et lavakunstikool olemas on. Gümnaasiumi lõpus minu kirjanduse õpetaja Tiina Mägi tuli minu juurde ja andis mulle lavakunstikooli katsete infolehe ja soovitas, et ma peaksin minema. Aastal 2006 käisin esimest korda katsetel ja mulle öeldi eitav vastus. Selle vastuse peale sain aru, et just see on see ala, millega ma siin maailmas päriselt tegeleda tahan. Lõpuks aastal 2010 ka selle võimaluse sain,» lisas Sagor oma näitlejakarjääri alustamise kohta.

Näitleja tõi raadio Elmar kuulajateni valiku Eesti muusikast, mis teda läbi aegade paelunud on. Sagor tunnistas, et kuulab erisugust muusikat ja pea kõiki žanreid. Tema kõige südamelähedasem valik on välja toodud allpool:

1. Reket «Terrori triloogia 2»

«Esimene žanr, mis mulle sai väga südamelähedaseks, oli just räppmuusika. See võis olla aastatel 1999 ja 2000, kui ma kuulsin esimest korda räppmuusikat ja see haaras mind ka kohe endasse. Ma hindan räppmuusika puhul seda, millised on riimid, flow ja artisti leidlikkus sõnakasutuses. Reket on väga luuleline ja ta teeb riime väga osavalt. Lisaks meeldib mulle Reketi puhul see, et kui muidu on räppmuusikas väga suur osa sõnumil, et «mina olen boss ja sina oled eikeegi», siis Reket kasutab loojutustamise stiili. «Terrori triloogia 2» on minu jaoks parimaid loojutustustamise näiteid Eestis: sel on väga põnev sisu ja see haarab kaasa,» rääkis Sagor.

2. Curly Strings «Reverend»

«Ma olen neid mitmel korral kuulnud live esituses ja nad on elava muusika esitamises suurepärased! Nad esindavad minu jaoks folgi, bluegrass'i ja rockabilly muusika stiile, mis tõmbavad tuju ülesse ja panevad iseenesest kohe jala tatsuma. Nende lauludes on väga põnev muusikaliste keerdkäikude ning pillide kasutus. Tõeliselt huvitav on kuulata rütmide vaheldumist. See on väga põnev maailm ja ma väga naudin seda,» lisas mees.

3. Metsatöll «Küü»

«Üks hetk mu naabripoiss pakkus mulle välja, et me võiksime proovida kitarri õppida ja teha koos bändi. Kuni selle ajani olin ma olnud räppstiilile läbi ja lõhki truu, kuid kitarriõpingutega hakkasin endale ka metal muusikat ligi laskma. See rammis sellise hooga südamesse, et see sai mu vaieldamatuks lemmikuks. Ma olen selle muusika järgi käinud kargamas, möllamas ja välja hüppamas. Metsatöll on Eesti metal muusika hiid ja ma kindlasti ei saa jätta neid siit nimistust välja. Me tegime oma naabripoisiga lühiajalist bändi ja meiega liitus veel üks sama maja poiss. Me kõik kolmekesi elasime sama kortermaja kolmandal korrusel ja bändi nimeks panime «3rd floor». Olime iseõppinud mehed ja muusikalises mõttes oli see lihtsalt toores raiumine. Meil oli vist üks esinemine ja see jäi ka ainukeseks. Samas, kokkusaamise ja tegemise rõõm oli seda ettevõtmist väga väärt» muigas Sagor.

4. Rainer Ild «I'm ok»

«Rainer Ild üllatas mind paar aastat tagasi täiesti juhuslikult, kui sattusin selle koosseisu live'le Kuressaares. Nende esinemine rabas mind, see oli nii puhas ja nad nautisid seda, mida nad tegid. Sealtmaalt alates olen kuulanud kõiki nende lugusid ja mul on ka nende album olemas. Kahekesi laval luua selline täisbändi koosseis, need heliefektid, mis kaasas käivad - see on maailmatasemel show. Nende videotes on alati teatav irooniline huumor. Väga vinge, et Eestis sellist asja tehakse,» rääkis mees.

Raadio Elmar saatejuht Tambet Ind ja näitleja Reimo Sagor
Raadio Elmar saatejuht Tambet Ind ja näitleja Reimo Sagor Foto: Raadio Elmar

5. Jääboiler «Kaks tüdrukut»

«See oli minu kitarriõpingute alustamise üks esimesi lugusid, mis ma selgeks õppisin. See on minu arvates üks ilusamaid eestikeelseid laule üldse! Need sõnad on väga puhtad, selged ja ilusad. See viis on minule kandev, ilus ja puhas. Oma viisi poolest oli seda lugu mõnus kitarril õppida. Kuid kui sa küsid, kas see oli lihtne - siin sõltub, mis on lihtne, sest ka lihtsat asja saab mängida viimistletud kõrgtasemel, mis nõuab kümneid aastaid harjutamist,» rääkis Sagor.

6. Fix «Tsirkus»

«See on selline lugu, et ükskõik mis peol või mis hetkel see käima pannakse, rahvas läheb alati selle loo peale hulluks. See tõmbab alati käima ja me olemegi oma listiga seal maal, et nüüd on aeg rahvas käima tõmmata. Nii palju nagu toona poliitilises mõttes ridade vahele kirjutati, enam tänapäeval ette ei tule. Ma küll ei mäleta seda aega väga palju, kuid teksti seest tähenduse otsimine on mulle alati väga põnev olnud. See on ju ka üks põhjus, mis teater sai Eestis niivõrd populaarseks. Teater omandas samamoodi ridade vahele kirjutamise suure rolli. Inimesed käisid teatris, sest sealt leiti palju vihjeid. Ajastu mõttes on mul väga hea meel, et ma saan elada täna vabas Eestis,» sõnas Sagor.

7. Ivo Linna ja In Spe «Sind surmani»

«Põhjus on väga lihtne. See on minu meelest isamaalisest tsüklist kõige võimsama väega laul, ta tõstab mind kuidagi õhku ja mul tuleb kananahk ihule. Ma tunnen, kuidas südamest tuleb laine välja, kui ma seda lugu kuulan. Ma nimetakski seda siis väe lauluks. Olen seda lugu kuulanud elavas esituses erinevatel laulupidudel, see tekitab ka publiku sees olles väga võimsa tunde,» rääkis mees.

8. Madison Mars «Back To You»

«Minu meelest on väga lahe, et house muusika eesti tegijad on maailma uksi jalaga lahti löömas. Selle muusika päritolumaa ei olegi nii oluline, kuid need mehed ja naised on selle taseme viinud Eestis nii kõrgeks ja see on väga lahe. House muusika puhul tuleb mulle meelde suve vibe. Lausa tunned, kuidas suvi tungib tuppa. See muusika tõmbab alati välja tahte, et ennast kuidagi välja elada. Ma ei käi sageli klubis möllamas, kuid kui ma käin, siis ikkagi üldjuhul eesmärgiga tantsida, mitte seal midagi muud teha. Olen ka üksinda keset klubi põrandat tantsinud - mõni vaatas võibolla, et täitsa hull või maani täis aga võin kinnitada, et nautisin lihtsalt muusikat. Ma ei näe mingit põhjust, miks ma ei või ennast välja elada, kui ma olen selle eest maksnud ja muusika on hea,» tunnistas Sagor.

9. Cool D «Pole sinu asi»

«Mõnikord tahaksin öelda inimestele, et ärge muretsege teiste elude pärast. Ärge mõelge nii palju selle peale, kes kuidas raha teenib või kes kuidas riides käib. Samamoodi selle pärast, kes mida oma rahaga teeb või kus ta parasjagu elab. Kui selle peale koguaeg mõelda, siis enda elu jääb justkui nagu unarusse või see tundub teiste kõrvalt kuidagi vähemväärtuslikum. Alati on ju võimalik enda elu ise paremaks muuta. Samas ma ei arva, et seda peaks tegema üle teiste peade. Kuid pidevalt kusagil netiavarustes kommenteerides, laimates võib juhtuda, et enda elu jääb lihtsalt elamata,» rääkis Sagor.

10. Kadri Voorand «Ära mind lahti lase»

«See on sellest laulupeo tsüklist üks minu lemmiklaule ja see on ka põhjus, miks ma selle loo valisin. Ma väga naudin selle laulmist. Laulu sõnum ütleb, et ärme üksteisest lahti lase, hoiame siis üksteist ja naudime koos ilusat suve. Kogume suve jooksul energiat, et läbi selle ilusa sügise ja talve üksteisest mitte lahti lasta. Laulupidu-ja tantsupidu on mulle tähtsad olnud juba lapsest peale. Ma olen korduvalt osalenud orkestrikoosseisus ja lavakooli lõpus tegime ka tantsurühma. Sel aastal esimest korda koostati Priit Strandbergi ettevõtmisel Vanemuise segakoor, mis ei koosne ainult professionaalsetest koorilauljatest, kõikidel Vanemuise töötajatel oli võimalus sinna tulla. Meie algne koosseis oli üle saja liikme, nüüd on koor veidi väiksem. Seega ma olen osalenud nii laulja, tantsija kui pillimängijana. Pillimänguga ma mäletan küll seda tunnet, et vahepeal ma lihtsalt ei tahtnud mängida, sest ma nautisin seda, mil moel need sajad pillid minu ümber mängisid. Lasin vahepeal pilli suult, kuulasin ja õõtsusin kaasa. Laulu-ja tantsupidudel meeldib mulle massi võlu, selle sees olemist ma väga naudin. Mulle meeldib leida ühisosa kõikide inimestega,» rääkis Sagor spetsiaalselt tänavuse laulupeo tarbeks kirjutatud loo kohta.

Kuula intervjuud ja laule siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles