Ivari Padar rääkis muusikast, mis on elujaatav ja annab palju energiat

Raadio Elmar
Copy
Ivari Padar Navi küla kodus
Ivari Padar Navi küla kodus Foto: Arved Breidaks / Scanpix

Poliitik Ivari Padar rääkis raadio Elmar saates «Kuula mu laule» oma läbi aegade kõige lemmikumast eestikeelsest muusikast. Saate pani kokku Liana Kolodinskaja.

Saates «Kuula mu laule» oli juttu eelkõige muusikast, samas avaldas Padar, kuidas ta üldse poliitikutööni jõudis ja millega ta vabal ajal tegeleb.

«Huvi poliitika vastu oli mul juba kooliajal. Poliitiline aktiivsus kui selline tekkis juba tollases mõistes kaheksaklassilises koolis. Mulle meeldis ajalooga tegelemine, selle mõtestamine. Ambitsioon kasvas taasiseseisvumise paiku, siis olid muidugi paljud inimesed aktiivsed. Ühel hetkel olin ma Võrumaa talupidajate liidu tegevdirektor ja siis talumehed ütlesid mulle, et meist peab ka keegi minema poliitikasse. See toimus kõik täna kakskümmend viis aastat tagasi,» sõnas Padar ja lisas, et talle meeldib täna oma töös pikaaegset kogemust rakendada.

Mees rääkis oma suvistest toimetustest. «Mulle meeldib kõikvõimalik füüsiline töö. Mul on omaette askeldamist koduga, mis asuv Võrumaal. Mul on kaks õpitud ametit. Olen lõpetanud Võru tööstustehnikumi, kus õppisin puusepa ehk mööbli tisleri ametit. Teiselt poolt on mind juba väga varasest lapsepõlvest huvitanud ajalugu, seega peale sõjaväge õppisin Tartu ülikoolis just seda eriala. Nii ajaloohuvil kui ka puutööl ongi minu harrastuste, hobide ja vaba aja veetmise vormide juures mõlematel oma osa. Need lihtsalt käivad minuga kaasas,» rääkis Padar.

Mees tõi kuulajateni valiku oma eestikeelsest lemmikmuusikast, valik on leitav ka allpool. «Noole ots on pööratud rohkem minevikumuusikale. Muidugi tean, et tänapäeval kasvab peale ka väga palju andekaid noori. Ma mõtlen, et kui keeruline võib ikka täna muusikaturul olla, peale tuleb nii palju uusi muusikuid, kellel on kõigil indu ja tahtmist! Paljud neist on veel väga heade häältega. Ma suhestun uude muusikasse ka väga positiivselt, kuid tänases valikus on eelkõige vanema põlve helilooming. Minu lapsepõlves kuulasid paljud Boney M'i, siis mina kuulasin tol ajal «Ununenud meloodiate» plaate, millel oli pilguheit Eesti Vabariigile enne teist maailmasõda,» avaldas Padar. 

1. Kait Tamra «Oma saar»

«Ajalooline Võrumaa on minu oma saar. Kuigi minus on ka saarlase verd, sest minu ema oli saarlane. Kui ma ei eksi, siis see lugu oli eelmisel laulupeol repertuaaris, sellest veel suuremat tunnustust oma loomingule on väga raske saada. Ma pean Kait Tamrast ja tema loomingust väga lugu. Tunnen Kaitu ligikaudu nelikümmend aastat, oleme väga head tuttavad. Ma olen alati tema tegemistest väga lugu pidanud,» sõnas Padar.

2. Eesti Raadio meeskvartett «Rohelised niidud»

«See on ilus lugu, mulle meeldib ilus muusika. Eesti Raadio meeskvartett on omaette fenomen. Huvitav on see, et ma olen neljast kvarteti liikmest kolmega kuigivõrd kokku puutunud. Olen pisteliselt kokku puutunud nii Kalju Terasmaa kui Uno Loopiga, kuid mõnevõrra rohkem Eri Klasiga. Klasiga olime me head tuttavad. See on üks tõeline kevadvärskuse laul. Mõnes mõttes on antud laul nostalgitsemise lugu. Ka mulle endale meeldib aegajalt nostalgitseda, see on ka üks põhjus, miks mulle ajalugu huvi pakub,» tunnistas Padar.

3. Georg Ots «Elu, armastan sind»

«Ma olen kuus ja pool aastat käinud Euroopa parlamendis tööl ja eelkõige Strasbourg'i istungitel. Mulle meeldis seal olles õhtuti aegajalt kuulata Georg Otsa. Milline hääl, milline materjal! Vaadata seda valikut, mis ma täna tegin - siin on tõesti neid inimesi, keda mulle lihtsalt meeldib kuulata. Ma lasen sellist valitud muusikat enda kõrvadele palsamiks. Konkreetne lugu on väga jõuline. Eks ta muidugi on selline nõukogude laul, tema repertuaaris on sellist muusikat väga palju. Kuid on ka muud valikut, näiteks selliseid lugusid, mida ta laulis ooperis. See lugu on nii jõuline ja elujaatav! See lugu annab mulle palju energiat,» sõnas mees Georg Otsa muusika kohta.

4. Marju Kuut «Raagus sõnad»

«Kui kuulata Marju Kuuti ja tema loomingut, siis see on väga lummav! Seitsmekümnendatel oli Eesti muusikas palju andekaid daame. Olen Marju Kuutiga ka oma Tallinki aegadel kokku puutunud. See «Raagus sõnad» on lihtsalt väga ilus lugu,» rääkis Padar.

5. Polyphon «Väike tüdruk»

«Polyphon on seitsme -ja kaheksakümnendate muusikas täiesti omaette nähtus. Koolipõlves ma käisin isegi nende kontserdil, see toimus Võru kultuurimajas «Kannel». Selliseid kultuurimaja ansambleid oli tol ajal päris palju, põhimõtteliselt iga kolhoosi kultuurimaja juures oli kusagil keegi tinistamas. Kuid Polyphon oli omaette vägev bänd ja Oleg Sõlg oli vägev tegelane, ta oli hingega muusikamees. «Väike tüdruk» oli üks nende tuntumaid lugusid. Nad olid rajud ja tätoveeritud tüübid, see on mul nende kontserdist meeles,» sõnas Padar.

6. Els Himma «Millest sa elad ja hingad»

«See, et lähedastega on head suhted ja soe läbikäimine, on väga tähtis mu jaoks. Kogu Eesti elu on see, millest ma elan ja hingan! Uskuge mind, Eestis on hea elada! Kõik algab meist endist pihta, kui me teeme enda ümber pisikesed asjad korda, muutub ka elu meie ümber palju paremaks. Sellesse mõttesse tuleb tõsiselt suhtuda. Kui on keerulisi teemasid, siis on teinekord nii, et asjad on lihtsalt lahti seletamata jäänud. See seletamine ongi täna minu töö. Konkreetsest muusikast rääkides, kui kuulata Els Himmat juba kuuekümnendatest, siis näeme, millised fantastilised inimesed elavad meie keskel. Himma looming mulle väga meeldib,» lisas mees.

7. Virmalised «Suve hääl»

«See lugu tekitab minus suve tunnet. Võib vist öelda, et see on Eesti kõige ilusam suvelaul. Toivo Kurmet ja Virmalised on nii meeldiv kooslus. Kurmeti aktiivne periood Eesti muusikas oli vist õige lühike, kuuekümnendate lõpp, seitsmekümnendate algus. Toivo Kurmeti hääl ja kogu Virmalise looming on väga hea. Eestis on suvelaule hulga, kuid see on minu jaoks suvelaul number üks,» avaldas Padar.

8. Birgit Sarrap «Et uus saaks alguse»

«Ma jälgin Eurovisiooni võistlusi küll, mitte küll väga aktiivselt, kuid teatav hasart tekib ikka. Ka tänavu peab ütlema, et meie artistil Victor Crone'l oli väga ilus laul ja ta on täitsa hea artist, see lugu jäi ka kummitama. Mulle meeldivad sellised mõõduvõtmised. Eks see tingel-tangel on seal ka ümber omajagu, kuid jällegi, kus seda poleks. Aasta vältel ju kõik valmistuvad selle võistluse nimel ja siis tulevad tegelikult kenad lood välja. Ma pole küll aktiivne vaataja aga neid finaale ma ikka silmanurgast jälgin. Kuid läbi aegade kõige ilusaim Eurovisioonil osalenud Eesti lugu oli Silvi Vraiti «Nagu merelaine». Selle Birgiti looga on nii, et mul ei tulnudki esialgu meelde, et see oleks Eurovisioonil osalenud. Birgit Sarrapi hääl mulle väga meeldib! See kõlab kuidagi teistmoodi. Ma ei tea, kuidas sellest muusika keeles räägitakse, kuid seal on sellist sametit. Ta on lihtsalt fantastiline,» sõnas poliitik.

9. Kalevi mehed «Aurik Viljandist»

«Ma olin päris üllatunud, kui see lugu välja tuli. Selles loos laulab minu sõber Janek Safranovski, kes on Eestis ühe muuseumi juhataja. Ta tegi koos sõpradega siis sellise hoogsa loo valmis nagu «Aurik Viljandist». Seda on aegajalt siin ja seal lauldud, kuid seda tasub ka pildiformaadis juurde vaadata, see on ilus asi. Lisaks on sel lool ka väga lõbusad sõnad. Loos teevad kaasa poliitik Juhan Kirss, profisportlane Martin Müürsepp ning muusikud Erich Krieger, Ants Nuut ja Are Jaama. Hea seltskond on teinud ühe tõeliselt lustliku loo, mis on kuidagi nagu rohujuure tasandilt tulnud,» rääkis Padar.

10. Kait Tamra «Võru valss»

«See valss kuulub arvatavasti sellesse aega, kui Eesti linnadest tehti erinevaid lugusid. Need olid näiteks «Tartu marss» ja «Võru valss», neid laule on teisigi. Mulle on juba lapsepõlvest saadik see konkreetne laul meeldinud. See on Võru kohta käiv kõige ilusam lugu. Seda on kuidagi vähe kasutatud ja vähe salvestatud. Igal juhul, ma mõtlesin, et võtan sellelt ilusalt loolt tolmukihi maha ja tõstan ta uuesti kõrgusesse,» lisas mees.

Täispikka intervjuud koos Ivari Padariga on võimalik kuulata SIIT:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles