Elmari muusikauudised

Liana Zeigo
, Raadio Elmar muusikatoimetaja
Copy
Miljardid
Miljardid Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Toome teieni raadio Elmar 38. nädala muusikauudised. Kosmikud tähistavad 20. sünnipäeva Eesti tuuriga, Rubundi avaldas laulu «Oopium», Miljardid annavad novembri alguses esmakordselt kaks akustilist kontserti, Elina Nechayeva astub detsembris lavadele oma esimese suurema pühadeturneega.

Miljardid annavad novembri alguses esmakordselt kaks akustilist kontserti

Marten Kuningas, Raul Ojamaa, Peedu Kass ja Kristjan Kallas ehk ansambel Miljardid toovad kahel õhtul novembris lavale oma lugude paremiku akustilises võtmes. Kontserdid toimuvad 7. novembril Tallinnas Fotografiskas ja 9. novembril Tartus Eesti Rahva Muuseumis.  

Kontsertidel tulevad muuhulgas ettekandele bändi hitid nagu «Olendid», «Vilkuvad kollased» ja «Tule Koju». Marten Kuninga varasemast repertuaarist on kavas kindlasti «Tagurpidi vaal» – lugu, millel on tänaseks Spotifys kuulamisi juba üle ühe miljoni. Akustilise vormi on saanud ka bändi kevadel ilmunud EP «Imeline» palad.

Raul Ojamaa sõnul otsustati kontserdid akustiliseks teha, et kuulajal oleks võimalik Miljardite lugusid teise nurga alt kogeda. Ansambel ise ootab kontsertidelt enim kohtumisi oma vanade ja uute fännidega. Lugusid esitatakse uutes arranžeeringutes.


Kosmikud tähistavad 20. sünnipäeva Eesti tuuriga

20 aastat tagasi sündis Järvakandis ansambel Kosmikud, asutajaliikmeteks Taavi Pedriks, Kõmmari, Aleksander Vana ja Kristo Rajasaare. Kahe esimese asemel on tänaseks bändis laulja Hainz ja basskitarrist Rainer Rob Sirel.

20 aasta sisse on mahtunud kuus stuudioalbumit ning kaas- ja koostööd paljude erinevate muusikutega: teiste seas Rein Rannapi, Peeter Volkonski ja Üllar Jörbergiga.

Et vananemist vääriliselt tähistada, läheb ansambel kaheksast kontserdist koosnevale Eesti tuurile, mis algab Tallinnas Ülemiste linnakusse kolinud ja seal vastavatud uues Rock Cafes ning viib läbi Sindi, Pärnu, Rakvere, Viljandi, Tõrva, Järvakandi ja Tartu. Kosmikutega liituvad laval pikaaegsed kolleegid, Muusik-Seifi raudvara Mati Vaarmann ja Elmu Värk. Ei puudu ka üllatused.

Esinemised toimuvad:

  • 11.10 Rock Café, Tallinn (Uus aadress! Keevise 6)
  • 12.10 Sindi Seltsimaja, festival Sindi Rock 50 (piletid kohapealt)
  • 01.11 Tempel, Pärnu
  • 02.11 Buena Vista Sofa Club, Rakvere
  • 08.11 Pööning, Viljandi
  • 09.11 Pubi Juudas, Tõrva
  • 15.11 Kultuurihall, Järvakandi
  • 16.11 Genialistide klubi, Tartu

Rubundi avaldas laulu «Oopium»

Ansambli solist Liisa Tetsmann rääkis Elmari muusikauudistele, et Rubundi tegutseb juba aastast 2015. Alustati duona, mis koosnes kitarrist ja trummist, praeguseks on instrumente ja liikmeid bändi juurde tulnud.

Liisa sõnul on tal «laulukirjutamishaigus», mille tulemusena peab ta nüüd oma loomingut otsast salvestama hakkama. Rubundi muusikas on kõige olulisemal kohal sõna, ausus ja vahetu emotsioon. Liisat inspireerib muusikat kirjutama elu ise ning inimeseks olemise tunne.

Laulu pealkirjaga «Oopium» kirjeldab Liisa kui mitmetasandilist, otse südamest tulnud isiklikku lugu.

Rubundi koosseisu kuuluvad Liisa Tetsmann, Indrek Tetsmann, Antti Kammiste ja Martin-Eero Kõressaar.

Räppar Mario esimeses muusikavideos näeb uhkeid Mercedeseid

16-aastane Jõgevamaa räppar Mario sai valmis oma esimese muusikavideo koos uhkete ja kallite Mersudega.

Uue laulu pealkiri on «Kõrgklass». Mario sõnul räägib lugu räägib sellest, et kõik läheb hästi ja samas ei lähe ka.

Muusikavideos näeb Mario seljataga uhkeid G- ja C-klass Mercedes Benz autosid, millest üks on pärit lausa aastast 1963.

Muusikavideo autor ja monteerija Cityflash kommenteerib: «Kuna Mario soovis videos olla üksinda, siis tuli leida huvitavaid taustu. Põlenud angaar ja ilusad autod on just see, mis selle looga sobituvad.»


Ansambel Tankist avaldas esimese võrukeelse trash metal laulu

Lõuna-Eesti juurtega raskemuusikabänd Tankist avaldas võrukeelse pala «Kon kuradi kotsil ma elä?», mis on maailma esimene selles murdes kirjutatud thrash metal lugu.

Bänd kuulis Aapo Ilvest seda teksti eestikeelsena etlemas 2014. aastal saates «Luulelahing» ja  juba tollal tekkis mõte, et need on head sõnad raskelt astuva loo jaoks. Esialgu jäi mõte aga sahtlisse, kuid kui ilmus samade sõnadega, ent ida-võru murdes ballaad Ilvese enese esituses, tärkas idee taas elule: «kui õige teeks tekstis pisimuudatused, vihjamaks meie veidi läänepoolsemale Võrumaa päritolule ja seeläbi ka murdekeele rikkalikele nüanssidele – ei räägi ju vahel naabertaludki täpselt samasugust võro kiilt.» kommenteerib bänd.

Kuulnud jutu käigus Aapolt, et ka tema on rokilikumast versioonist mõtteid mõlgutanud, ei jäänud Tankist enam teist vihjet ootama.

«Kon kuradi kotsil ma elä?» räägib väikerahvaste võitlusest püsimajäämise nimel aina üleilmastuvas massikultuurialtis ühiskonnas ja tõstatab küsimuse, kas kohalikel vanadel traditsioonidel on lootust kindlale tulevikule.


Ardo Kantemus on valmis saanud oma esimese EP

TÜ Viljandi Kultuuriakadeemias pärimusmuusikat õppiv noormees Ardo Kantemus on valmis saanud oma esimese EP. Noormehe jaoks on olulised erinevad muusikarütmid ja looklevad meloodiad.

Ardo sõnul on EP tehtud hingega ning kujutab endast teekonda iseenda ära kaotamisest kuni taas iseenda leidmise ja avastamise ning sisemise rahu leidmiseni. EP peal olevate lauludega üritab muusik jutustada tervikliku loo.

Lugude autoriks on Ardo ise. Kaasa teevad ka Greete Paaskivi klahvidel, Johannes Eriste trummidel, Margus Traumann basskitarril, Marcus Tuul elektrikitarril ning salvestuse, kokkumängu ja lõppviimistluse eest hoolitses Dmitry Demchenko.


Kreatiivmootor avaldas loo peagi ilmuvalt albumilt

Ansambel Kreatiivmootor andis välja värske loo «Luul», kus teeb külalismuusikuna kaasa Robert Jürjendal. Singel pärineb bändi valmivalt albumilt «Mentalbau».

Kreatiivmootor alustas tegevust 2003. aastal kaheliikmelisena, aga esimese albumi «Irratsionaalne» (2007) ilmumise ajaks oli ansambli liikmeskond hakanud kasvama ning alates 2008. aastast on Kreatiivmootori maksimumkoosseisu kuulunud 8 liiget. Selle koosseisuga on valminud ka albumid «Kaleidoskoop» (2010) ning «Algne sülg esitab» (2016).

Bändi kuuluvad Ingrid Aimla (löökpillid), Kaur Garšnek (süntesaatorid ja klahvpillid), Roomet Jakapi (vokaal), Maria Lepik (saksofon), Madis Paalo (trummid), Allan Plekksepp (basskitarr ja elektrooniliste instrumentide programmeerimine) ja Alvin Raat (elektrikitarr).


Elina Nechayeva astub detsembris lavadele oma esimese suurema pühadeturneega

Elina Nechayeva astub selle aasta detsembris lavalaudadele enda esmakordse üleriigilise pühadeturneega.

Elina lubab, et kontserdid tulevad kaunid ja müstilised ning soovib jõulumeeleolu tuua publikuni üle Eesti.

Muusik kommenteerib tuuri: «Jõulukuu on alati olnud minu jaoks eriline aeg - täis muinasjuttu, kingitusi ja õnne. Väga tähtsal kohal müstilise meeleolu loomisel on minu jaoks  maagiline jõulumuusika, mis teeb hinge seest soojaks. Mul on soov tuua selle aasta detsembris publikule üle Eesti midagi eriliselt kaunist, hingelist ja rõõmsat.»

Kontsertidel saavad kõlama kaunid duetid, Elina enda looming, pühalikud ja klassikalised laulud ning kõigile tuntud jõululaulud.

Elinaga koos astuvad kontsertidel lavale ka külalissolist, rahvusvaheliselt tunnustatud tenor Andrei Bogach, ning spetsiaalselt kontsertturneeks kokku pandud keelpillikvartett koosseisus: Auli Lonks (klaver), Andreas Lend (tšello), Kateriina Maria Kits (viiul), Meeta Teppo (viiul).

Kontserdid toimuvad 04.-28. detsembrini kirikutes ja kontserdisaalides üle Eesti:

  • 04.12 Tallinna Jaani kirik kell 19
  • 08.12 Jõhvi Kontserdimaja kell 17
  • 14.12 Pärnu Kontserdimaja kell 19
  • 15.12 Kuressaare kirik kell 17
  • 21.12 Põlva kirik kell 17
  • 22.12 Tartu Peetri kirik kell 17
  • 23.12 Viljandi Pauluse kirik kell 19
  • 25.12 Rapla kirik kell 19
  • 26.12 Tallinna Kaarli kirik kell 19
  • 27.12 Haapsalu Kultuurikeskus kell 19
  • 28.12 Paide kirik kell 17
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles