Tom Valsberg suhkrudieedist: sa ärkad hommikul üles ja kõik on rahulik

Raadio Elmar
Copy

Raadio Elmar otse-eetris käis muusik ja kirjanik Tom Valsberg. Mees rääkis oma uuest albumist, mis kannab nime «Süda lööb biiti». Juttu oli ka stressist, suhkrudieedist ning iidsetest kakaotseremooniatest.

Tom Valsberg on tuntud kui ansambli «Indigolapsed» laulja ning aastal 2012 andis ta välja raamatu «Kuidas rännata ilma hirmuta». Mõned päevad tagasi esitles ta värsket folgi- ja maailmamuusikastiilis albumit «Süda lööb biiti». Laulud on kas originaallooming või põhinevad erinevate kultuuride rahvaviisidel, millele Valsberg on loonud ise eestikeelsed sõnad.

Valsberg rääkis raadio Elmar otse-eetris, et uus album sai kokku pandud kolme kuuga. «Alustasime plaadi tegemisega tänavu juulikuus. Kõigepealt sai salvestatud laulude põhjad, siis laulsime peale erinevaid asju, seejärel hakkasime vaikselt kujundama. Viimased kujundused sai tehtud kolm nädalat tagasi,» rääkis ta tööprotsessi kohta.

Mees tõi välja, et pakub oma plaadiesitlustel külalistele kakaod. See rituaal on tema sõnul seotud iidsete pidutsemiste traditsioonidega. «Kakaotseremooniad on väga huvitavad. Kakao aktiveerib füüsiliselt meie südame. See lööb südame rütmi ülesse, kuid vererõhu toob alla. Iidsed asteegid ja maiad pidutsesid just kakaoga, nad põhimõtteliselt jõid end sellest joogist purju. Nad tarvitasid seda muidugi ka oluliselt suuremas koguses. Mina oma kontserdil pakun väikest doosi, mis korraks lööb südame puperdama. Kuid selle tulemus on see, et inimesel lähevad hirmud maha ja ta on tundeliselt rohkem avatud. Näiteks see, kes muidu ei julge tantsida ja laulda, siis kakaod juues julgeb seda juba teha. See on ka põhjus, mis üle maailma on ekstaatilised tantsupeod väga populaarsed. Nendel pidudel alkoholi ei tarvitata. Tantsupidu algab suure ühise kakao joomisega, mis lööb kõigil energiad käima,» sõnas Valsberg.

Mees rääkis ka oma suhkruvabast dieedist, millega tal seostuvad vaid positiivsed kogemused. «Mul oli ligikaudu kuus aastat tagasi periood, mil ma ei söönud suhkrut. See oli väga ilus aeg, ma ei tahtnud sel ajal mitte midagi, ei näksida ega telefoni vahtida. Siis ma korraga sõin ühe suhkruga jäätise ja olin järsku õnnetu. Ma soovitan kõigile, jätke üheks kuuks suhkur kõrvale, kaasa arvatud mesi ja puuviljad, kuid seda ainult üheks kuuks. Siis saate ise ka teada, mis see tähendab, kui sa ei ole suhkru sõltuvuses. Sa ärkad üles ja kõik on rahulik. Kui ühest asjast oled sõltuvuses, siis oled kõikidest asjadest sõltuvuses. Kas siis nikotiinist, kohvist, suhkrust või telefonist, neid variante on väga palju. Muidugi, valget suhkrut ei tasu üldse süüa. Kuid proovige paar nädalat täiesti null suhkruga, vaadake, mis tunne on. Tekib tõeline mõtte rahu,» lisas ta.

Valsberg rääkis ka oma peagiilmuvast raamatust, mis tema sõnul päästab eestlased ülemuretsemise ja ülemõtlemise sündroomist. Raamatu pealkirjaks saab olema «Eluterve pohhuist» ja räägib kuidas elada stressivaba elu. «Igakord kui stress peale tuleb, peab selle raamatu kätte võtma. See ei tähenda, et mina nüüd täiesti stressivabalt elan. Kui ma tõmban ennast pingesse, siis ma märkan seda ja lõdvestun. Kui ma muretsen, siis ma proovin vaadata asju teise nurga alt. Stressi- ja murevaba elu ei ole nüüd selline asi, kuhu sa nüüd jõuad ja oledki seal. Igakord, kui vihastud, siis ütled endale «stop!» - ei karju ja ei saada e-maili välja, kui oled vihane. Ärge tehke midagi, kui olete vihane või emotsionaalselt tasakaalust väljas. Oodake ära, kuni rahunete, teete siis palju parema asja,» soovitas ta.

Kuula täispikka intervjuud järele SIIT:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles