Suveõhtud tulvil kaunist muusikat: lavale tuuakse Jaak Joala parimad laulud

Raadio Elmar
Copy
Juunikuus möödus 70 aastat legendaarse laulja Jaak Joala sünnist
Juunikuus möödus 70 aastat legendaarse laulja Jaak Joala sünnist Foto: Valdur-Peeter Vahi/Rahvusarhiiv

Raadio Elmar päevaprogrammis rääkisid Ivo Linna ja Hannes Soosaar, teemaks oli Jaak Joala laulude õhtu, mis toimub 16. juulil Kasepää laululaval.  

«Erinevaid kontserte on selle suve peale päris palju. Meie korraldame kontserdi legendaarse Jaak Joala mälestuseks. Tänavu juunis oleks tal täitunud seitsmekümnes eluaasta. Joala oli legend ja eelmisel sajandil vaieldamatult üks paremaid ja armastamatumaid lauljaid nii Eestis kui Nõukogude Liidus. Ta väärib vahvat meenutamist,» sõnas ürituse korraldaja Hannes Soosaar.

Jaak Joala teemaline kontsertõhtu toimub 16. juulil Kasepää Laululaval. Esitusele tulevad kõik Joala parimad ja olulisemad laulud, teise seas näiteks «Naer», «Unustuse jõel», «Kuulsuse ahelad», «Naerata», «Ausus», «Suveöö» jt.

Laule esitavad Märt Avandi, Ivo Linna, Juss Haasma ja Lexsoul Dancemachine. Õhtuid juhib Ivo Linna, kes oli Jaagu võitluskaaslane ja hea sõber. 

«Olen viimaste aastate jooksul üsna mitmel sellisel üritusel osalenud, kus laulnud koos teistega Jaagu laule. Praeguste esinemiste raames paluti, et räägiksin juurde ka mõne mälestuse killu. See on minu jaoks väga huvitav! Teise artisti laule laulda on väga suur väljakutse. Rahval on kõrvus kõlamas ikkagi need versioonid, kuidas Jaak neid laulis. Pean hoolikalt vaatama, et ei jääks nende lugude tõlgendamisega hätta. Ma ei hakka Jaaku järele tegema, kuid proovin omalt poolt anda seda, mida oskan. See on põnev, olen tänulik sellise võimaluse eest,» lisas Ivo Linna raadiole Elmar.

Linna tunnistas, et kõik laulud elama ei jää, olenemata esitajast või heliloojast. «See on lihtsalt paratamatu. Osad palad tulevad, kantakse paar korda ette ja raadiotes neid enam ei mängita. Nad lihtsalt ununevad ja jäävad oma aega. Kuid Jaagu pärand on nii suur. Tänu Olavi Pihlamäele ilmunud plaadiseeriale võime leida ju tõelisi pärle! Jaagu repertuaarist võiks vabalt leida laule, mis ongi oma aega kinni jäänud....aga me saame need uuesti vee seest välja tuua. Hallipäistel inimestel oleks äratundmisrõõmu väga paljudel,» rääkis ta.

Linna märkis, milliseid laule ta kavatseb laval ise esitada. «Üks pala on kindlasti «Vildist kübar», see lugu märgib minu jaoks väga kauneid mälestusi. Olin 1968. aastal ise selle loo lindistamise ning filmimise juures. Teine lugu on vaieldamatult «Naerata», see on väga lihtsa sõnumiga lugu: «naeratage sõbrad ja kõik läheb paremaks!». See sõnum on kandunud ju üle aja...ja see teebki ühest loost väga hea loo. Ja veel, Eesti muusika suurteoseid on ju «Suveöö», seda laulan kindlasti ka,» lubas Linna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles