Kuidas sügise saabudes rõõmus ja aktiivne olla? Manna ja Lenna jagasid nippe sügismasenduse vastu

Raadio Elmar
Copy
Lenna Kuurmaa ja Mari-Liis Männik raadio Elmar toimetuses
Lenna Kuurmaa ja Mari-Liis Männik raadio Elmar toimetuses Foto: Raadio Elmar

Esmaspäevases saates «Manna ja Lenna» jagasid saatejuhid Mari-Liis Männik ja Lenna Kuurmaa oma isiklikke nippe, kuidas üle olla sügismasendusest.

Sel nädalal algab sügis ja paljudel kaasnevad pimeda ning külma hooajaga teatavad stressitunnused. Saates «Manna ja Lenna» arutleti, millised on parimad nipid, kuidas hoida oma tuju ja meeleolu üleval.

«Kui päikesevalgust vähem, mõjub see paratamatult ka organismile. Minu soovitus, nii palju kui vähegi võimalik, olge valgel ajal õues. Lisaks leian erinevaid tegevusi, mida tahan teha just sügisesel hooajal. Need võiksid olla mingid mõnusad toimetamised, mis tekitavad hea tuju nii endal, kui minu lähedastel,» lisas Kuurmaa.

Lenna Kuurmaa viis parimat nippi sügismasenduse vastu:

  • Lastega «nössutamine». «Olen selle sõna «nössutamine» vist ise välja mõelnud. Minule tähendab see seda, et olen lastega palju koos ja kaisutan neid. Suvel on kõik oma radadel, sügisel saab rohkem koos olla, mängida ja lihtsalt olla. Ka väljasõidud on omamoodi mõnusad, näiteks rabas jalutamine, oluline, et midagi üheskoos teha,» märkis Kuurmaa.
  • Õues olemine. «Mulle meeldib jälgida, kuidas kõik looduses aeglustub....see, kuidas kõik hakkab talveks valmis sättima. Eile ma filmisin kolm või neli videot, kuidas kured parvedes lendasid. Looduses on nii palju lahedaid märke, mulle meeldib sügisega kaasnev hea kurbus. Nii palju, kui vähegi lubab ja kannatab, mina olen päevasel ajal õues,» lisas Kuurmaa.
  • Hea filmi vaatamine. «Hea on kõik klassikaline kraam. Mulle tohutult meeldib näiteks «Lammas all paremas nurgas». Samas ka film «Kevade» on super, mu lapsed vaataks seda vist lõpmatuseni,» muigas Kuurmaa.
  • Leian aega iseenda jaoks. «Mulle tundub, et sügis on see aeg, mil on vaja end turgutada. Suvel polnud mul aega isegi peeglisse vaadata, kuid sügisel on tunne, et tahan enda eest rohkem hoolt kanda, end poputada, see tekitab kuidagi nii hea tunde. Spaadesse praegu minna ei saa, kuid protseduure saab ka kodus teha,» soovitas Kuurmaa.
  • Meditatsioon. «Minu jaoks on meditatsioon väga hea abivahend, teen seda just siis, kui endal vaja on. Oli periood, mil mediteerisin isegi kaks korda päevas. Suvel peaaegu üldse ei teinud, siis andis loodus ise nii palju turgutust ja abi. Kuid sügisel mediteerin kindlasti rohkem. Minu jaoks on see ideaalne abivahend mõtete koondamiseks, selleks, et end ühte punkti kokku tuua,» lisas ta.
     

Mari-Liis Männiku viis parimat nippi sügismasenduse vastu:

  • Lapsega koos aega veeta. «Mulle meeldib koos lapsega poriloikudes hüpata. Lahe on vaadata, kuidas laps sellele tegevusele reageerib. Emad on ju teatavasti igavad ja vanad, küll nad ei viitsi autodega mängida ja teisi lahedaid tegevusi teha...kui see ema hakkab nüüd järsku porilompides hüppama, on lapsel ju nalja kui palju. Sama kehtib ka lehtedes sahistamise kohta,» kommenteeris Männik.
  • Elava tule nautimine. «Pimedal ajal meeldib nautida küünlatule või kaminatule valgust, see tekitab nii mõnusa sooja tunde,» tunnistas Männik.
  • Muusika kuulamine. «Mulle meeldivad melanhoolsed lood, vahet pole, kas olen väga õnnelik või kerge nukrus hinges. Ma peletan sügisnukrust südantlõhestavate ja aeglaste ballaadidega,» rääkis Männik.
  • Villased sokid. «Olen paras külmavares ja mulle tekitab hea tunde see, kui jalgadel on soe. Õnneks on meil kodus palju ilusaid villaseid sokke, sest lapse üks vanaemadest koob. Värvilised ja soojad villased sokid hoiavad alati tuju üleval,» tunnistas Männik.
  • Pokaal head veini. «Ma kindlasti ei propageeri siin alkoholi joomist. Kuid üks klaasike punast veini...see läheb õhtul peale väsitavat tööpäeva kuidagi nii õigesse kohta,» lisas Männik.
Mari-Liis Männik ja Lenna Kuurmaa
Mari-Liis Männik ja Lenna Kuurmaa Foto: Kristjan Teedemaa / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles